Snøhulebygging i Hemsedal

Snøhuletur forside

Sammen med tre dyktige idrettslærere og to studenter reiste elevene opp til hytta Feten på tirsdag kveld. Hytta Feten var også utgangspunkt for den fire dager lange turen, og alle overnattet der første natt.
Tidlig onsdag morgen startet idrettselevene og lærerne å bygge snøhuler. Først var det viktig å finne snøskavler som egnet seg godt til hulebygging. Skavlene må være både høye og dype nok. Utrolig nok var det faktisk litt lite snø enkelte steder og derfor ikke helt enkelt å finne fine snøskavler.
Elevene lærte at snøhuler må bygges på en helt spesiell måte med kuldelås. På den måten oppnår man plussgrader når man sover på liggebrisken. Enkelte elever lagde  morsomme og kreative løsninger inne i hulene, for eksempel garderobe til sekkene.
Det å lage latrine var selvfølgelig også en viktig del av oppgaven
Da alle var ferdige, skulle ca. halve gruppa overnatte i de nybygde snøhulene, og
om kvelden lagde elever og lærere seg mat og koste seg rundt bålet.

Snøhuletur

Torsdag morgen kom elevene som hadde overnattet i hytta, opp igjen til området ved snøhulene og alle sammen gikk lengre inn i Grøndalen.
Denne dagen besto oppgavene av ulike «caser» og elevene underviste hverandre om:

• Snøprofil
  • Snøskred. En praktisk oppgave her var å lære seg å søke etter overlevende i et skredområde. En gruppe måtte grave opp et stort område med snø (10x20m) og gravde ned 3 sekker. En annen gruppe fikk deretter i oppgave å så se etter tegn, f.eks. « lese staver» og lete med spader og søkestenger for å finne flest mulig sekker i løpet av 15 minutter. Det er i løpet av de første 15 minuttene at sjansen for å finne overlevende er størst.
  • Nødbivuakk. Begynner det å blåse kraftig og det blir uvær, er det viktig å kunne grave seg ned i tide.
  • Skikjelke. Oppgaven var å frakte en bevisstløs person ned fra fjellet.

Elevene som hadde sovet i hytte, tilbrakte den siste natta, natt til fredag, i snøhule.
Fredag var det tid for rydding og pakking for hjemreise.

Snøhuletur